8 tips voor een optimale zwangerschapsshoot

Hip hip hooray je bent zwanger! Nu je buik meer en meer begint te groeien is het tijd om deze magische periode vast te leggen met een zwangerschapsshoot. Door de jaren heen heb ik heel wat inmiddels gelukkige mama’s voor de camera mogen hebben. Hierin heb ik precies ervaren wat wel en niet werkt. Ik wil jullie dan ook graag meenemen in mijn ervaringen en daarbij 8 tips prijsgeven voor een optimale zwangerschapsshoot.

Tip 1: Het beste moment voor een zwangerschapsshoot

De meest geschikte periode voor een zwangerschapsshoot is in veel gevallen tussen de 30 en 33 weken van je zwangerschap. Gedurende deze periode is je buik mooi rond en prominent aanwezig en voel je je daarnaast waarschijnlijk nog comfortabel genoeg om te poseren. Uiteraard voel je zelf het beste aan wanneer voor jouw het meest geschikte moment is waarop je jouw mother-to-be het beste kunt uitten.

Tip 2: Kies een locatie die aansluit bij jouw stijl

Het is belangrijk een omgeving te kiezen die aansluit bij de stijl die je met de foto’s wilt overbrengen. Wil je een buitensloot en heb je een bepaalde locatie voor ogen of is een studioshoot meer passend bij de foto’s die je wilt bereiken? In het eerste geval heeft de Limburgse natuur veel prachtige plekken om een fotoshoot te laten plaatsvinden. Mijn favoriet is de Brunssummerheide! Dit uitgestrekte gebied met open plekken, prachtige zandvlaktes en uitgestrekte heidevelden leent zich er perfect voor om een zwangerschapsshoot te doen met een grote diversiteit aan foto’s. Heb je zelf al een bijzondere plek in gedachten of iets gezien op bijvoorbeeld Pinterest*? Uiteraard ben je helemaal vrij in de keuze van de de locatie.

Van geforceerd poseren is naar mijn idee nog nooit een foto mooier geworden en daarom laat ik het over aan de spontaniteit, de band en de liefde die jullie voor en met elkaar hebben.

Fabiënne Nillesen

Tip 3: Beleef de zwangerschapsshoot mét jouw partner

Een zwangerschapsshoot bij Studio Puur fotografie staat geheel in het teken van jou en jouw bolle buik en de connectie tussen moeder en baby. Doorgaans is er echter ook een aanstaand vader en eventuele broertjes en/of zusjes die deze periode als bijzonder ervaren. Hoe mooi is het om ook de connectie tussen jou, je partner en eventuele broertjes en/of zusjes vast te leggen? Daar ik mijn klanten, los van mijn advies, vrijlaat in de invulling van de shoot ervaren mannen die vooraf terughoudend zijn de shoot doorgaans achteraf als prettig. Van geforceerd poseren is naar mijn idee nog nooit een foto mooier geworden. Daarom laat ik het over aan de spontaniteit, de band en de liefde die jullie voor en met elkaar hebben. Uiteraard zal ik jullie wel hier en daar wat tips en aansturing geven, zodat we samen tot een prachtig eindresultaat komen.

Tip 4: Draag de juiste kleding

Als je je in het derde trimester van je zwangerschap bevindt schittert vaak een prachtig ronde buik die je natuurlijk op de mooiste manier wilt laten vastleggen! Maar wat trek je aan tijdens een zwangerschapsshoot? De juiste kledingkeuze is cruciaal bij iedere fotosessie. Vanuit mijn ervaring als fotograaf adviseer ik om te gaan voor een effen kleur jurk. (eventueel uit mijn gevarieerde client closet) Naast een jurk kan het ook prachtig zijn om je blote buik te laten fotograferen, daarover in tip 6 meer. Mocht je voor deze laatste open staan, dan raad ik aan om mooie lingerie te dragen, zodat je hier eventueel een kimono overheen kunt dragen (eventueel uit mijn gevarieerde client closet). Qua kleurgebruik sluiten aardetinten erg goed aan bij mijn fotografie stijl. Vermijd prints met grote opdrukken, een heel pallet aan kleuren en/of logo’s. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de aandacht hiernaartoe gaat in plaats van jouw mooie bolle buik.

Tip 5: Make-up geeft de finishing touch

Naast een prachtige outfit en een perfecte setting, kan de juiste make-up écht het verschil maken bij het vastleggen van jouw zwangerschapsshoot. Kies voor een natuurlijke look die je natuurlijke schoonheid accentueert. Hierbij geldt less=more, doe dus niet veel anders dan dat je in het dagelijks leven draagt. De juiste make-up kan er daarentegen voor zorgen dat jij je zelfverzekerd en stralend voelt tijdens de fotoshoot.

Tip 6: Het fotograferen van jouw blote buik

Ik hou ervan om je op de meest pure manier vast te leggen, waaronder het fotograferen van jouw bolle buik. Zoals ik in tip 4 al aangaf is het daarbij van belang vooraf goed na te denken over de kleding die je hierbij draagt. Door hier rekening mee te houden voorkom je afdrukken van strakke kleding/lingerie op je lichaam. Mocht er onverhoopt toch iets van strepen zichtbaar zijn, dan is dit tot op zekere hoogte na afloop van de shoot met bewerkingen onzichtbaar te maken.

Tip 7: Hoe je handen je buik kunnen accenturen

Er staat één ding centraal tijdens jouw zwangerschapsshoot, namelijk jouw prachtig mooie bolle buik. Door gebruik te maken van je handen kunnen we ervoor zorgen dat jouw buik nog meer geaccentueerd wordt. Leg bijvoorbeeld maar eens tijdens de shoot beide handen onder of op je buik. Uiteraard zal ik als ervaren zwangerschap fotograaf advies geven tijdens de shoot en zorgen we er samen voor dat dit op z’n mooist op de foto’s wordt overgebracht.

Tip 8: Ontspan en geniet

Met het doorlezen van bovenstaande 7 tips voor een optimale zwangerschapsshoot ben je optimaal voorbereid. De belangrijkste en laatste tip richt zich eigenlijk tot mij als fotograaf. Ik ga er op de dag van de shoot namelijk alles aan doen dat jij ontspannen en vol vertrouwen de fotoshoot kan beleven. Naast het afleveren van prachtige foto’s is mijn grootste missie om jouw van dit prachtige moment te laten genieten en verbondenheid te laten voelen met het kleine geluk dat zich in jouw buik ontwikkeld! Lees mijn andere blogs of zwangerschappen of neem vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek voor meer informatie. 

*Pinterest wordt veelvuldig ingezet als inspiratiebron voor de stijl foto’s te definiëren die mijn klanten voor ogen hebben. Het is natuurlijk hartstikke fijn om jouw wensen visueel naar mij te kunnen communiceren. Houdt er echter altijd rekening mee dat iedere fotograaf zijn eigen stijl heeft. Het is dus niet mogelijk om bepaalde foto’s één-op-één te kopiëren. 


Close

Welkom bij Studio Puur fotografie!

Ik ben Fabiënne Nillesen en specialiseer me in het vastleggen van jouw mooiste momenten – of het nu gaat om een bruiloft, zwangerschap, newborn lifestyle, motherhood shoot, gezinnen, koppels of simpelweg prachtige portretten. Kijk gerust rond en ontdek hoe ik jouw speciale momenten kan vereeuwigen.

Instagram

@ studiopuurfotografie

Volg mij

info@studiopuurfotografie.nl